Menü Bezárás

A kormány elektronika kapcsolásának megtervezése

A kormánykerék elektronika megtervezésének ötlete még akkor merült fel, amikor a csapat a tervezés legelején volt és az elektronika részlegnek jóformán semmi munkája nem akadt, amivel segíthetné a többi részleg előrehaladását. Mivel a quick release aggyal szerelt kormány a Formula student autóról leválasztható, illetve egy akkumulátorral felszerelve optimális mobil marketing anyag, ezért a csapat pár tagjával örömmel vágtunk bele a megtervezésébe. 

Az alapötlet az volt, hogy az autó CAN-busz rendszerén érkező adatok egy részét jelenítjük meg a kormány kijelző felületén, így neki is álltunk összeszedni a legtapasztaltabb pilótánkkal, hogy verseny közben milyen adatokat szeretne látni és mik a kevésbé fontosak. A megbeszélés eredményeként egy 1 karakteres váltó fokozat kijelző, egy 5 karakteres fordulatszám kijelző panel, egy 20 karakteres, 4 soros LCD kijelző és egy ledekből álló fordulatszám vizualizáló csík lett megbeszélve. Bemeneteknek egy többállású forgókapcsolót, egy enkódert és pár gombot vettünk tervbe illetve a váltáshoz és kuplungoláshoz váltófüleket és egy kuplung fület beszéltünk meg. 

A kapcsolásirajz megtervezését egyedül vállaltam el és a tervezést a jól ismert Arduino Mega ATmega2560-as mikrokontrollerére építettem, aminek a programozásában már volt tapasztalatunk. Tápellátást egy 3 amperes 5 voltos buck konverter tervezésével, a can kommunikációt a Microchip Tech alkatrészeivel oldottam meg. A fordulatszám visszajelző ledcsík 20 db egyenként címezhető RGB ledet, a fordulatszám 5 karaktere meg 7 szegmenses kijelzőket kapott. A kapcsolás további részleteinek befejezése és véglegesítése után a nyákterv elkészítését egy másik elektronika részlegen tevékenykedő társamnak adtam át.